A szerzőkről

Tóth Zoltán

toth zoltnSifu Tóth Zoltán vagyok, közismertebben Maci sifu és 1967-ben születtem, Szegeden. Már gyermekkoromban is elolvastam mindent, ami fellelhető volt a kínai harci művészetekről és a kínai gyógymódokról. Ez a szenvedély azóta sem csökkent, csak most már tudom, ha igazán profi akarok lenni valamiben, akkor a többit egy kicsit hanyagolni kell. Én a kínai kultúrából a harci művészeteket és a gyógyítást választottam. így lettem Wing Chun kung-fu, Tai Chi Chuan és Chí Kung mester, valamint kínai masszázsoktató.

Hogyan lettem Maci sifu?
Valamikor réges-régen, amikor Wing Chun kung-fut kezdtem tanulni, - ami egy szűk, rövid mozgásokra épülő stílus-, a Shaolin kung-fu után, - ami viszont egy széles, erőteljes mozgásokra épülő rendszer volt -, a tanárom, látva a mozgásomat kifakadt. "Úgy mozogsz, mint egy rossz medve!" A lányok viszont a védelmükbe vettek, és közölték: Nem, nem, olyan mint egy aranyos maci. :) Hát így lettem én Maci. Azután teltek az évek, én sifu (mester) lettem de a Maci név rajtam maradt, és szakmai körökben sokan nem is tudják, hogy ki az a sifu Tóth Zoltán. Na de a Maci sifu-t szinte mindenki ismeri. :)

Kung-fu
A Kung-fu-val 1985-ben ismerkedtem meg, Bernáth Laci barátom segítségével, akinek, - bár az élet más-más felé vitt bennünket, és sajnos már régóta nincs kapcsolatunk -, de azóta is nagyon hálás vagyok érte. Wing Chun kung fu-val 1988- ban találkoztam, egy Budapesti klubban, ahol Végh János oktató segítségével tanulhattam ezt a csodálatos stílust. Később, sifu Walter Block, és sifu Wilhelm Blech német mesterektől tanultam a stílus különböző aspektusait, majd 2002. májusától személyesen Lo Mán Kam nagymestertől (Yip Man unokaöccse) tanulhatok.
Bővebben: http://www.lmk-wingchun.eu/

Tai Chi - Chí Kung - Gyógyászat
1991-ben kezdtem Chí kung tanítványaimat Kiss Zsolt barátom segítségével, aki a kínai Wu Bin professzor által oktatott, Wu Tai Chi Wai Dán Chí Kung-gal ismertetett meg.
1997-ben kezdtem el tanulni Yang Tai Chi Chuan-t, Tai Chi mesteremtől, Siu Lao Tang-tól, majd 1999-től a Wu stílust a nemzetközileg is ismert és elismert dr. Armen Tatevosjan mestertől.
Armen doktor, nem csak Tai Chi és Chí Kung mester, hanem a Hagyományos Kínai Gyógyászat (HKO vagy TCM), valamint a Wu család saját gyógyászati rendszerének kiváló szakértője is. Tudását szívesen megosztotta velem is, így azon kevesek egyike lehettem, akik - Európaiként - ismerik a hagyományos Wu családi Tai Chi "masszázs-t". Ez a masszázs ötvözi a HKO öt elem tanát, a diagnosztikát, a masszázst, az akupresszúrát és a Tai Chi 8 alap energiáját.
Mesteremtől több Chí Kung gyakorlat sort is volt szerencsém tanulni, és amikor Kínába megyek (Lo Mán Kam nagymesterhez) tanulni, mindig örömmel tanulok az ottani mesterektől, oktatóktól is, akik - látva, hogy a szükséges alapképzettségem meg van hozzá - szívesen megosztják velem a tudásukat. Legyen szó Tai Chi-ról, Chí Kung-ról, masszázsról, vagy egyéb egészségmegőrző, öngyógyító módszerről.
Sok éve, Armen mester azt mondta, bár a HKO-ban, a minden mindennel össze függ elv érvényesül, de, válasszak egy területet, és abban legyek igazán profi, én a gerinc, és az ízületek problémáira koncentráltam, és koncentrálok ma is. De persze, továbbra is fontosnak tartom az egész test folyamatainak vizsgálatát egy-egy problémánál. Mert mint tudjuk, a derék fájás oka is lehet a vese gyengesége, vagy épp a váll fájás is hátterében is meghúzódhat egy emésztési probléma.
Bővebben: http://www.taichi-wu.eu/index.php?lang=hu